HEDRUM BYGDETUN
ligger på gården Vestbymoen
i Kvelde sentrum.
Gården ble kjøpt av Hedrum Historielag i 1984, og gjennom en enorm dugnads-innsats fra
mange medlemmer har
dagens bygdetun blitt til

________________________

HEDRUM HISTORIELAGs
formål er å ta vare på og øke interessen for bygdas historie.
For å nå det målet, har vi en rekke tiltak og aktiviteter
i gang
........(les mer)
________________________
PUBLIKASJONER
2018 - 2019
2016 - 2017
2014 - 2015
2012 - 2013
TILBUD
alle tidligere utgivelser
________________________
________________________
________________________
________________________
Se også andre utgivelser
________________________
Last ned vår brosjyre
_________________________

Web: Reidunn Bjørnøe

Søndag, 2. august 2015
 
Hvalfangertreff på Bygdetunet

Foto: Tor Bjørvik
Bjarne Liverød hadde snekra en hvalkanon hjemme på verkstedet sitt. Den ble demonstrert av hvalskytter for anledningen, Oddvar Marthinsen. Han har på seg ei skikkelig skytterjakke av bjørneskinn fra Canada.
Eldste hvalfanger til stede var Jacob Rauan fra Hedrum, 100 år rett rundt hjørnet, og nå bosatt på sjømannshjemmet i Stavern. Her sitter han med foredragsholder Bjarne Liverød til venstre, og gammel hvalfanger Reidar Eskedal til høyre. Jacob hadde sin første tur på hvalfangst med Lancing fra Larvik i 1933. Det er faktisk 82 år siden!
Det var skikkelig hvalfangerstemning på Hedrum bygdetun på søndag, med signalflagg og gamle rederiflagg. Her sitter mye hvalfangsthistorie samla.

Foto: Arkiv
 
 
 
 
 

Selv om det nå er over 50 år siden det siste hvalkokeriet dro ut fra Vestfold på jakt etter hval, var det 130 tidligere hvalfangere samlet på Hedrum bygdetun på søndag. Dermed ble stillingen som verdens største hvalfangertreff befestet. Hvalfangsthistoriker nr. 1, Bjarne Liverød, holdt (som vanlig) et sprudlende foredrag, denne gangen om hvalskytterne. Gode skyttere var helt avgjørende for et godt fangstresultat, og de kunne ha helt eventyrlige inntekter. Liverød fortalte at Lars Andersen (Lars Faen) på sesongen 1936 tjente 300 000 kr. som skytter for det nye tyske kokeriet «Walter Rau». Da var årslønna for en vanlig arbeider iallfall ikke over 5 000 kr. Dvs at Lars Andersen tjente like mye den sesongen som 60 vanlige arbeidere.