HEDRUM BYGDETUN
ligger på gården Vestbymoen
i Kvelde sentrum.
Gården ble kjøpt av Hedrum Historielag i 1984, og gjennom en enorm dugnads-innsats fra
mange medlemmer har
dagens bygdetun blitt til

________________________

HEDRUM HISTORIELAGs
formål er å ta vare på og øke interessen for bygdas historie.
For å nå det målet, har vi en rekke tiltak og aktiviteter
i gang
........(les mer)
________________________
PUBLIKASJONER
2018 - 2019
2016 - 2017
2014 - 2015
2012 - 2013
TILBUD
alle tidligere utgivelser
________________________
________________________
________________________
________________________
Se også andre utgivelser
________________________
Last ned vår brosjyre
_________________________

Web: Reidunn Bjørnøe

Søndag, 10. juli 2016
 
Utflytterdagen på Bygdetunet

Dagens programleder Odd Bjerke
Yngve Troye Nordkvelle i en fengende og nær fortelling om oppveksttiden på Nordkvelde i Kvelde. Han flyttet dessuten ut da han var 19 år, men har sterke røtter til hjemstedet. Dialekten er heller ikke endret.
 
Mor og datter Marit og Kathrine Samland sto for en lys og livlig underholdning.
 
ØPs reportasje
Bendik Løve, redaksjonen@op.no, 33 16 30 00

Slo et slag for den gode historie
Søndag var det full fart på Hedrum bygdetun igjen. Utflytterdagen med gode historier servert av Yngve T. Nordkvelle trakk bortimot 200 gjester.

– Jeg tror dette er et godt alternativ til alt det tomme i fjernsynet. Jeg tror folk trenger å møte ordentlige mennesker og høre ordentlige historier, sier Yngve T. Nordkvelle.
Pedagogikkprofessoren, som opprinnelig kommer fra Nordkvelle, hadde det ærefulle oppdraget med å holde talen på årets utflytterdag på Hedrum bygdetun. Han valgte å hente fram historier og personligheter fra egen barndom som mange i publikum kjente igjen.
– Historiefortelling blir viktigere og viktigere. I pedagogikken blir vi mer og mer klar over hvor viktig historien er for å huske ting, sier Nordkvelle.
Lattermildt publikum
Det var mange som kom bortom Nordkvelle for å takke for en fin tale i går. Årets taler satte selv stor pris på reaksjonene han fikk fra publikum.
– Folk humra og lo, så det betyr at de fulgte med. En veit at en kan tøyse litt med et slikt publikum, sier han.

Helge Gran fra Bjønnes i Tjølling, som hadde tatt turen
sammen med kona Elsa, likte talen til Nordkvelle.
– Den var fin. Det var mye morsomheter, sier han.
Ekteparet Gran tar stadig turen til bygdetunet på Kvelde.
– Det er så mye bra underholdning her, sier Helge Gran.
Programansvarlig for utflytterdagen var Odd Bjerke fra Hedrum historielag.
– Det var en veldig fin tale, sier Bjerke, og fortsetter:
– Jeg spurte Nordkvelle fordi jeg kjente ham litt fra før. Det er om å gjøre å få tak i taleføre folk som har flyttet ut.

Ny kunstutstilling
Foruten talen var det også loddtrekning, spørreleik om di
alektord, kiosksalg og musikk ved Kathrine og Marit Samland fra Slagen i Tønsberg, i tillegg til at samlingene som vanlig var åpne. Nytt av året er imidlertid at det er åpnet en kunstutstilling i Holmen-salen i kjelleren til låven. Den har fått tittelen «Hva lågendøler kan», og har gitt utstillingsplass til åtte lokale malere og én tredreier.
– Det er veldig moro å kunne stille ut her. Det har vært godt besøk på søndagene til nå, sier kunstner Vigdis Fjeldstad.
– Det er en variert og godt komponert utstilling med forskjellige uttrykk. Her er det noe for enhver, sier kollega Grete Marie Johnsen.

 
ØPs forhåndsomtale


Foto: Roger W Sørdahl ØSTLANDSPOSTEN

ØSTLANDSPOSTENS INNLEGG 6. juli 2016
roger w. sørdahl, roger.sordahl@op.no, 992 03 709
 
En helt vanlig bondegutt
– Han var jo bare en vanlig bondegutt, sa farfaren til Yngve T. Nordkvelle en gang, men søndag holder professoren i pedagogikk utflyttertalen på Hedrum bygdetun.
Opprinnelig fra Nordkvelde, men nå professor i pedagogikk i Lillehammer. Holder utflyttertalen på Hedrum bygdetun søndag.
Han er ytterst jordnær, professoren i pedagogikk ved Høgskolen i Lillehammer. Akkurat nå holder Yngve T. Nordkvelle for eksempel på i jordbæråkeren i Hvarnes for å hjelpe broren sin Terje. Det er fortsatt bondeblod i gutten fra Nordkvelde gård.
– Selv om jeg flyttet fra Kvelde som 19-åring, føler jeg sterk tilknytning til bygda. Det var jo her jeg vokste opp i miljøet på Nordkvelde der det var et enestående samhold mellom naboene. Hver eneste dag stakk naboene som Hans Tanum og Kjell Åkre innom og så innarbeidet var rutinene at de til og med hadde faste kopper. Rundt kjøkkenbordet satt historiene løst og her snappet jeg opp mye. At jeg hadde en flott oppvekst, er det ingen tvil om, sier Yngve.
Den besto også av fotball og livet i ungdomslaget som hadde tilhold på Gylnarheim. Her lærte unggutten fra Nordkvelde å danse og ikke minst produsere revyer omtrent uten grenser.
– For ikke å snakke om fotballen. På Kvelde-skolen spilte vi fotball hver eneste dag og faktisk ble vi ganske gode. Det gikk til og med så langt at vi vant en skoleturnering for 6. klasse i Larvik og tenk dét; vi guttane fra Kvelde slo hele bunten med byguttær. Det var ikke småtterier og det var det heller ikke den gangen jeg ble tatt med på ukens lag for 7. divisjon i Vestfold. Hva kunne ikke jeg drevet det til med skikkelig instruksjon, undrer Yngve.
Utflyttertalen
Alt dette og mye mer til kommer Yngve T. Nordkvelle til å snakke om under utflyttertalen på Hedrum bygdetun søndag. Her blir det en passelig blanding av humor og alvor, kanskje mest det første, for utflyttertaleren har en såpass fysisk humor at han lo i stykker en stol på Saga kino i Oslo under en fremvisning av Monty Pythons «Ridderne av det runde bord».
– Jeg har vel aldri tatt meg selv spesielt høytidelig og det kan jeg nok takke den flotte oppveksten på landsbygda for. Her kunne en gi en trøkk, men måtte også tåle en trøkk og humoren lå alltid i bakgrunnen. Og merk deg det; jeg har alltid holdt på dialekta mi selv om jeg har bodd utenfor Kvelde i over 40 år nå. Ikke akkurat det at jeg
har jobbet så mye for å snakke Kvelde-dialekt, det har bare blitt sånn. Og så er det så deilig i jobben min på Lillehammer å treffe studenter fra Vestfold og kunne høre språket hjemmanefra. Det blir nesten som å komme tilbake, det.
40 år borte fra bygda
Men om Yngve T. Nordkvelle alltid har Kvelde med seg hvor han enn er i verden, er det et faktum at han ikke har bodd der på over 40 år. Som 19-åring reiste han til Eik lærerskole i Tønsberg. Så ble det videre utdanning i Bergen og på Lillehammer, bare avbrutt av et år som lærer i Svarstad.
Og på Lillehammer kom han til å bosette seg. Her traff han Lene som han har vært gift med i mangfoldige år og her kjøpte de sammen et eldgammelt hus Maihaugen verdig.
– Og det er jo litt artig å tenke på at faren min Martin og mora mi Aagot traff hverandre akkurat på Lillehammer, på Jørstadmoen i 1945. Det gir det liksom en ekstra verdi å være bosatt i byen helt nord i Mjøsa, men det har hendt at vi har tenkt på å flytte sørover til Vestfold. Nå har jeg blitt 61 år, så vi får se.
Pedagogikkprofessor
Lang skolegang og ditto arbeidserfaring har gitt Yngve T. Nordkvelle et professorat i pedagogikk ved Høgskolen i Lillehammer. Her stortrives den joviale kveldemannen sammen med langt yngre studenter og synes han har det som plommen i egget.
– En flott og interessant jobb, dette og jeg synes jeg har vært svært heldig. Jeg får drive med mye av det jeg selv vil og liker å jobbe med unge, nysgjerrige mennesker.
Professoren liker også å publisere ting. Noen av de siste publikasjonene var «En studie i film- og TV-titting» og et forskningsprosjekt som gikk ut på å begrense bruken av mobiltelefoner i skolen og hva det førte til. Akkurat nå holder han for øvrig på med redigeringen av en bok om digital historiefortelling.
– Og nettopp historiefortelling har alltid fascinert meg. Det å sitte og høre på farfaren min fortelle om livet på bygda i gamle dager, bjønnejakthistorier og litt av hvert fra hans farfars tid, var en fest. Den muntlige historien har en uvurderlig verdi, men jammen kan den digitaliseres også, mener Nordkvelle.
Spesielt digitalt blir ikke utflyttertalen på bygdetunet, men at den blir full av humor og gamle minner, er helt sikkert. Han glemmer ikke opphavsstedet sitt, Yngve T. Nordkvelle.

Foto:Arkiv
 
 
 
 
 
Se og hør utflyttertalen HER
 

 

Søndag er Hedrum bygdetun møteplass for utflytta og gjenboende Hedrumsokninger. Da er det den årlige utflytterdagen. Yngve Troye Nordkvelle, som nå er lærer ved distriktshøyskolen på Lillehammer, vil fortelle fra sin oppvekst i Kvelde. Marit og Kathrine Samland, mor og datter, vil synge slagere fra noen år tilbake.
Slektsgranskergruppa er som vanlig på plass med veiledning. Alle utstillinger på bygdetunet er åpne. I Holmensalen er det en ny salgsutstilling med lokal kunst. Det blir både grøt, pølser, vafler og kaffe å få kjøpt.
I dag er det så sjelden folk går ubedt til hverandre. Da er bygdetunet en god møteplass.
Åpningstid: 12-16.

Kontaktperson:
-Tor Bjørvik, tlf 33111159, 91870875, E-post: torbjorvik@outlook.com