Søndag formiddag ble bordene og stolene på plassen utenfor Hedrum Bygdetun i Kvelde fylt opp av folk som både ville høre og lære mer om folkemusikk. Hedrum Historielag arrangerte nemlig Folkemusikkens dag, og Sandar Spelemannslag sørget for at det rykket i dansefoten hos enkelte.
Én av disse var Gunnulf Foss (75) fra Skien, som er gjenganger på Bygdetunets søndagsarrangementer.
– Jeg har drevet med folkedans siden jeg var 18 år. Selv om jeg ikke er med i noen leikarring lenger, danser jeg hver eneste uke, sier han.
– Jeg har sett ham på dansegulvet i seks timer i strekk, ler Haci Sherif Deliler, som sitter sammen med danseløven.
Vil fortsette å danse
Han forteller at dansinga har gitt ham mye glede.
– Jeg har alltid vært glad i å danse, og det har gitt meg mange gode minner og opplevelser.
Derfor har han ingen planer om å gi seg med det første.
– Jeg er så heldig å ha bein som fortsatt er i orden, så jeg håper virkelig at jeg skal få drevet med dette noen år til, sier 75-åringen.
Allikevel er han nøye med å ikke planlegge for langt fram i tid.
– Jeg har jo tenkt til å danse til jeg er 100, men kanskje våkner jeg i morra, eller en dag neste uke, ute av stand til å kunne danse.
Derfor fokuserer han heller på hver dag han får.
– Tida framover vet man ikke noe om. Jeg tror det er viktig å ta en dag om gangen, og heller glede seg over hver dag man får. Og jeg gleder meg definitivt over hver eneste dag jeg kan få danse.
Folkemusikk fra Vestfold
Sven Aakerholt og Reidar Ottesen, fra Sandar Spelemannslag, forteller at de hovedsakelig spiller folkemusikk fra Larvik og Lågendalen.
– Vi har hørt flere si at det vel ikke finnes så mye å velge mellom herfra, men det er nok å ta av, for å si det sånn! sier de.
Sammen har de to folkemusikk-entusiastene skrevet boka «Folkemusikken i Vestfold».
– Det hele startet med at vi oppdaget noen håndskrevne noter fra 1950-tallet, og tenkte at vi må sørge for at dette lever videre. Så vi bestemte oss for å gjøre noe med det, og tenkte at det måtte skje fort, for vi blir ikke akkurat yngre, ler Sven, som er leder for Spelemannslaget.
– Det tok nå fem år, da. Men bok ble det! sier Reidar, og forteller at boka inneholder 400 sider med nettopp det tittelen tilsier; folkemusikk fra Vestfold.
Inviterte til dans
Reidar forteller at det ofte er ukjente komponister i folkemusikken.
– Folkemusikken har jo overlevd generasjoner, og dermed er det ganske uvanlig å vite hvem som er originalkomponistene. Men i Lågendalen har de vært flinke til å sette navn på notene, slik at navnene også har overlevd generasjoner, forteller han.
Han poengterer at folkemusikk ikke er kunstmusikk, mens bruksmusikk, og inviterer folk til å la dansefoten ta overhånd når det spilles.
Det er flere som aksepterer invitasjonen, og blant dem er den danseglade 75-åringen som gleder seg over hver dag han kan få danse. |