HEDRUM BYGDETUN
ligger på gården Vestbymoen
i Kvelde sentrum.
Gården ble kjøpt av Hedrum Historielag i 1984, og gjennom en enorm dugnads-innsats fra
mange medlemmer har
dagens bygdetun blitt til

________________________

HEDRUM HISTORIELAGs
formål er å ta vare på og øke interessen for bygdas historie.
For å nå det målet, har vi en rekke tiltak og aktiviteter
i gang
........(les mer)
________________________
PUBLIKASJONER
2018 - 2019
2016 - 2017
2014 - 2015
2012 - 2013
TILBUD
alle tidligere utgivelser
________________________
________________________
________________________
________________________
Se også andre utgivelser
________________________
Last ned vår brosjyre
_________________________

Web: Reidunn Bjørnøe

2015
 
Slutt på Nordgardsetra for i år
Vestfolds eneste seter i drift, Nordgardsetra 4H-seter, har lagt en ny sesong bak seg. Det har vært godt besøk, men det kunne gjerne vært flere ungdommer på seterkursene.

Foto: Tor Bjørvik
Bildet er fra årsmøtet i Nordgardsetras venner, som ble holdt på fredag. Ved enden av bordet står til høyre kasserer og møteleder Berit Styrvold Farmen. Til venstre står styremedlem Anne Marie Larsen
Søndag. 16. august
Setersesongen går mot slutten
Søndag blir dyra på Nordgardsetra sendt ned til bygda igjen, etter en herlig sommer på setra. Men ennå er det sjanser til å oppleve det gode, gammeldagse setermiljøet på Nordgardsetra. Setra er jo åpen for besøk hver dag hele uka.
Fredag kveld blir det musikk og dans. Lågendølane stiller opp med god, gammel Lågendalsmusikk. Denne gangen er de forresten forsterka med en felespiller fra Sverige. Nordgardsetras venner avholder samtidig sitt årsmøte. Rømmegrøt blir å få kjøpt både fredag, lørdag og søndag, og ellers er det servering av vafler.
Nordgardsetra drives av Vestfold 4H, og i sommer har mange ungdommer bodd her, og fått lære om seterstell, bruk av naturen, og mye mer.

Foto: Bianca Wathne Gelink
Fredag, 7. august
Barnas dag
Fredag 7.august er det Barnas dag og Åpen dag på Naturmøteplassen på Nordgardsetra
4H-seter. Setra er åpen fra kl. 12.00 – 16.00 og du kan oppleve seterlivet med dyr, gå natursti, ta en runde i Tussestien og smake på røyka fisk fra den nye røykovnen vår. I tillegg er La Humla suse tilstede med aktiviteter og 4H Vestfold stiller med Smoothie-sykkel så du kan sykle din egen smoothie. En liten traktortur med den rosa «Tassemusa» kan det også bli mulighet til. Barna får også mulighet til å lage sin egen pizza og steke den i bakerovnen på setervollen, dette koster kr. 50,-
Det blir som vanlig salg av kaffe, vafler, lefser, saft mm.
På lørdag er det dølahester på 4H-setra, og mulighet for både å kjøre og ri. På søndag stiller
Monica Braathu med maling og pensler for å dekorere store og små og barneansikter. Lørdag og søndag er det også grøt å få kjøpt. Velkommen til 4Hs Naturmøteplass i Lardal, Nordgardsetra 4H-seter.

Foto: Tor Bjørvik
Den rosa traktoren på Nordgardsetra venter på at alle barna skal komme
Søndag, 2. august
Kreativt på Nordgardsetra
I helga var det invitert til markedsdag på Nordgrdsetra, og kreative mennesker både fra Lågendalen og mindre sentrale strøk stilte opp med egenproduserte varer, både til å se på, bruke og spise. Her var det ikke noe juggel!

Foto: Tor Bjørvik
Setersjef Bianca Wathne Gelink til høyre var strålende fornøyd med helga på Nordgardsetra, både utstillere og besøkende. Til venstre står assisterende setersjef Julie. Ponniene hører til på setra, og liker godt å frakte små barn rundt på setervollen.
Søndag, 26. juli
Gamle hus og hjemmebakt brød

Foto: Tor Bjørvik
Søndag var det restaurering av gamle hus som var tema på Nordgardsetra. Else «Sprossa» Rønnevig, kjent bygningsverner fra Sørlandet, holdt foredrag. Her står hun sammen med en lokal bygningskyndig, byggmester Helge Røsholt fra Styrvoll. Det gamle fjøset i bakgrunnen er det eldste på Nordgardsetra. Sprossa mente at det kunne restaureres. En må da ta det helt ned og lafte det opp igjen. Nytt tømmer må skjøtes inn der det gamle er for dårlig.
Bakerovnen på Nordgardsetra fungerer godt, og er i stadig bruk. Mesterbaker Håkon Seiertun står til høyre. Til venstre bakerovnspesialist Else «Sprossa» Rønnevig.
Søndag, 19. juli
Seterjentetreff og ansiktsmaling
Ikke alle er klar over at Vestfold var et stort seterfylke, med ca 400 setre i drift på det meste. Nå er det noen år siden setertida tok slutt, men ennå lever det spreke damer som har ligget på setra i sin ungdom. Syv av dem var samla på det årlige seterjentetreffet på Nordgardsetra sist lørdag.
Før var det populært for guttane i Lågendalen å dra på setrene i helgene, for der lå jo seterjentene

Foto: Tor Bjørvik
Her står de foran den nybygde bakerovnen på setra. Fra venstre ser vi Asta Hustuft (Bergansetra), Marit Brattås (Damvannsetra og Veststusetra), Margit Slettestrand (Nordkveldesetra), Helene Steinsholt (Søndre Steinsholtsetra), Gunlaug Dalen (Damvannsetra og Veststusetra), Bertha Knudsen (Skåtansetra) og Berthe Ekeli (Bergansetra).
 
 
Søndag, 12. juli
Hester på Nordgardsetra
Lørdag førstkommende bør de som er interessert i å ri, ta en tur til Nordgardsetra. Da vil Dølahestlaget i Vestfold stille med dølahester for ridning på setervollen og rundt setra. For øvrig er setra nå åpen for besøkende hver dag. Vanlige ukedager er det salg av vafler. Lørdag og søndag er det i tillegg grøt å få kjøpt. Aktivitetsdagen fredag er avlyst pga arrangementskollisjon
Telemarkskuer er det ikke mange igjen av i Norge nå. På Nordgardsetra er det fire, pluss kalver, og de er ikke redde for mennesker
Sist søndag holdt Hans Røsholt og Tor Bjørvik foredrag om kampen mot bjørn i Lågendalen. Her fyrer Hans av ei salve med den gamle bjønnebørsa fra 1880-tallet. Børsa blir ennå oppbevart på gården, i tilfelle rottefelle
Fra en tidligere hestedag på Nordgardsetra
 
 
 
Bjørnehistorier på Nordgardsetra

Bjørnen var i mange år et stort problem for de mange bøndene i Lågendalen som dreiv seter. Bjørnen kunne ta buskap, og seterjentene var, naturlig nok, redde for å ligge på setra hvis det var bjørn i området. Derfor blei det i mange år drivi ei nokså intens jakt etter bjørn, med forskjellige jaktmetoder.
På Nordgardsetra søndag vil Hans Røsholt og Tor Bjørvik fortelle om kampen mot bjørnen i Lågendalen. Hans ville ha med seg både bjønnebørse og bjønneskalle. På Røsholt har det bodd bjønnejegere, og Hans har flere bjønneskaller på stabbursveggen.
Etter foredraget blir det en tur til bjønnestilla ved Hestetjønn, hvor det ble skutt bjørn for ca 100 år siden. Her er den gamle bjønnestilla bygd opp igjen. Ei bjønnestille er et sted hvor de skjøt bjørn på åte.
Nordgardsetra, som ligger like nord for Vindfjellhytta, er nå i full drift, med både kuer, hester, sauer, griser og høner. Setra er åpen for besøk hver dag, og en kan kjøre helt fram. På vanlige hverdager er det vafler til salgs. I helgene får en også kjøpt grøt.
Sist søndag var det gudstjeneste med kirkekaffe på setra, med myefolk.

Søndag den 5. juli

Bjørneforedrag kl. 12.00.
Tur til bjønnestilla ved Hestetjønn kl. 13.00

Hans Røsholt viser fram den gamle sjølskottbørsa på Nordgardsetra
Den rosa traktoren har også kommet til seters. Den liker seg sammen med dyr og unge
Nordgardsetra åpnet for sesongen
Nå er det liv igjen på Nordgardsetra 4H-seter nord for Vindfjelltunet i Lardal. For 26 året på rad er setra fylt opp med seterjenter, kuer og andre dyr.. Nytt for året er at det nå er Telemarkskuer på Nordgardsetra, slik det var i gamle dager. Åpningen var sist lørdag, og setra er nå åpen for besøk hver dag i hele sommer. Setervafler får en kjøpt alle dager, og i helgene er det også rømmegrøt å få.

Førstkommende søndag er det gudstjeneste, med vikarierende sogneprest Are Sandnes og Lardal kantori. Det ryktes også at det er tre nye innbyggere i Lardal som skal døpes på setra denne dagen.

Foto: Tor Bjørvik
Barn og dyr finner hverandre fort på Nordgardsetra, og dyra tar mat der de finner den
Leder for seterstyret, Ellen Finne, ønska sist lørdag velkommen til en ny sesong på Nordgardsetra
Jørgen Østensvig 13.8.10: «Jørgen rører i ystegryta. På Nordgardsetra lærer de unge mye om hvor maten kommer fra, og hvordan den kan tilberedes