HEDRUM BYGDETUN
ligger på gården Vestbymoen
i Kvelde sentrum.
Gården ble kjøpt av Hedrum Historielag i 1984, og gjennom en enorm dugnads-innsats fra
mange medlemmer har
dagens bygdetun blitt til

________________________

HEDRUM HISTORIELAGs
formål er å ta vare på og øke interessen for bygdas historie.
For å nå det målet, har vi en rekke tiltak og aktiviteter
i gang
........(les mer)
________________________
PUBLIKASJONER
2018 - 2019
2016 - 2017
2014 - 2015
2012 - 2013
TILBUD
alle tidligere utgivelser
________________________
________________________
________________________
________________________
Se også andre utgivelser
________________________
Last ned vår brosjyre
_________________________

Web: Reidunn Bjørnøe

2016
 
Søndag, 24. juli
 
Barnas dag på Nordgardsetra
 

Stadig flere oppdager Nordgardsetra 4H-seter som et fint besøksmål, ikke minst for barnefamilier. Bildet er tatt på Barnas dag på søndag.

Ennå er det muligheter for å ta en tur til setra, som er åpen for besøk hver dag fram til 14. august.

Foto: Irene Pande
 
FORHÅNDSOMTALE
 

Søndag blir det fullt trøkk med Barnas dag på Nordgardsetra 4-H-seter. Det blir både ridning og kjøring med hest og vogn. I Snekkerbua kan barna få være med å lage sine egne lekebiler og båter. De som vil, kan få malt ansiktet i friske farger. Ellers kan en være med på å lage popkorn på bålpanne eller smoothie med smoothiesykkel.
Nordgardsetra, som ligger like nord for Vindfjellhytta, er i full drift, med både kuer, kalver, hester, sauer, griser og høner. Setra er åpen for besøk hver dag, og en kan kjøre helt fram. På vanlige hverdager er det vafler og sveler til salgs. I helgene får en også kjøpt grøt. I anledning Barnas dag blir det også pølsesalg. Et ypperlig turmål for barnefamilier og barnehager.

Åpningstid lørdager og søndager 11-17. Programmet på søndag starter kl. 12.00.
Åpningstid andre dager: 12-16


Foto: Tor Bjørvik
Kjørehesten på Nordgardsetra heter Skogre, og er godt vant med barn. Den tar det helt kuli. Kusk Brian er like stødig
Seterjentetreff på Nordgardsetra
 
Søndag ble nok en dag med mye besøk

Foto: Tor Bjørvik
Nordgardsetra inviterer hvert år tidligere seterjenter fra Vestfold til treff på Nordgardsetra. Naturlig nok blir det litt færre fra år til år. I år var det seks seterjenter som møtte opp for å utveksle seterminner og spise rømmegrøt. Rundt bordet ser vi her fra venstre: Borgny Vestli (94 år, Mangelrødsetra), Gunlaug Dalen (Damvannsetra), Marit Brattås (Damvannsetra og Veststusetra på Farmen), Helene Steinsholt (Søndre Steinsholtsetra), Asta Hustuft (95 år, Bergansetra) og Kari Hoff (Rognestulen)

Foto: Tor Bjørvik
Kalvene på Nordgardsetra får nok mer oppmerksomhet enn kalver ellers, og det ser faktisk ut til at de liker det. Her er kontakten mellom unger og dyr i orden
 
FORHÅNDSOMTALE
 

Søndag inviterer Nordgardsetra alle seterjenter, ung og gamle, til treff på Nordgardsetra. Da kan det bli endel seterhistorie å få høre.
Ei av dagens seterjenter på Nordgardsetra, Dagny Hagen, er kjempegod med motorsag, og vil lage krakker som er til salgs. Ellers blir det som vanligkjøring med hest og vogn.
Nordgardsetra, som ligger like nord for Vindfjellhytta, er i full drift, med både kuer, kalver, hester, sauer, griser og høner. Setra er åpen for besøk hver dag, og en kan kjøre helt fram. På vanlige hverdager er det vafler og sveler til salgs. I helgene får en også kjøpt grøt. Et ypperlig turmål for barnefamilier og barnehager.

Åpningstid lørdager og søndager 11-17. Programmet på søndag starter kl. 12.00.
Åpningstid andre dager: 12-16

Forslag til bildetekst: På det første seterjentetreffet, i 2011, var det hele 25 tidligere seterjenter fra Lågendalen til stede. Vi må nok regne med noen færre i år.

Søndag, 3. juli
 
Trivsel på Nordgardsetra 4-H seter
Nå er det høysesong på Nordgardsetra, og søndag myssa det av store og små mennesker og dyr på setervollen.
Mange var med på tur til den gamle bjønnestilla nord for Hestetjønn. Ikke minst var dette en opplevelse som de minste ikke vil glemm
Etter hvert ble det en del «nydekorerte» unger som sprang rundt på setervollen
Hele familien Bøe Andersen ligger nå på setra, fordi mor Helene er sjefsbudeie. Da bildet ble tatt, var mor Helene opptatt med melking. Far Brian tar en tur med ponnien. Sunniva på tre år har allerede blitt en erfaren rytter, mens Magnus foreløpig må finne seg i å sitte i bæremeisen. Det var forresten ikke så veldig populært
Sjefsbudeie Helene Bøe Andersen fra Styrvoll melker tre kuer morgen og kveld. Bøylen på kua er der for at kua ikke skal sparke når ho blir melka
Lørdag, 18. juni
Godt besøk åpningsdagen på Nordgardsetra
Lørdag var det sesongåpning på Nordgardsetra, med god stemning både blant publikum, Telemarkskuene og seterjentene. Leder i styret for Vestfold 4 H, Ulrik Myrhaug, holdt åpningstalen, og Per Ståle Tjentland spilte gamle Lågendalsmelodier på trekkspill.
 

Videre utover sommeren er setra åpen for besøk hver dag, fram til skolene begynner. Alle dager er det vafler og drikke å få kjøpt. Lørdager og søndager får en også kjøpt rømmegrøt. Hver søndag er det et spesielt program.

I terrenget rundt setra er det laga ei opplevelsesløype for barn, og ei noe lenger løype forbi to gamle bjønnestiller.

Nordgardsetra ligger ca to km nord for Vindfjelltunet, nær grensa mellom Vestfold og Telemark, og en kan kjøre helt fram.

Åpningen skjer kl. 13.00.

Fra venstre 4H-konsulent i Vestfold, Irene Pande, sjefsbudeie Helene Bøe Andersen, setergutt Anders Rør, seterjente Dagny Hagen og leder i seterstyret Ellen Finne.

 


Foto: Bianca Wathne
Telemarkskuene er trivelige dyr, som liker seg i utmarka. Her med Nordgardsetra i bakgrunnen.
Telemarkskuer er det ikke mange igjen av i Norge nå. På Nordgardsetra er det fire, pluss kalver, og de er ikke redde for mennesker
 
 
 
 
 

 

Nordgardsetra 2015